In plus pe langa a fi robust, eficiente in producerea luminii, LED-urile au nevoie de dispositive de voltaj mic, care sunt in mod natural potrivite panourilor solare. In plus cu recentele descoperiri in tehnologia LED-urilor, pe langa cresterea gamei de culori si a capacitatii luminoase, LED-urile produc o sinergie tehnic naturala in productia de lumina folosind panourile solare.
Ca un exemplu in graficul alaturat , eficienta luminoasa a unui LED variaza intre 5% pentru albastru si peste 20% pentru rosu si aproape nici un pic de energie nu este risipita in caldura disipata.
- In plus forma corpului LED-ului focuseaza lumina fara sa fie necesare alte component optice, facandul mai efficient si cost-redus in utilizare la producerea de lumina. Natura izotropica a becurilor cu incandescenta si a tuburilor fluorescente necesita optica externa care sa colecteze lumina emisa sis a o directioneze in directia dorita.
-Combinatia acestor efecte fac LED-urile mult mai eficiente in productia de lumina fata de becurile incandescente sau lampile fluorescente. In plus durata de viata a unui LED este de aproximativ 100.000 de ore (27 de ani presupunand ca LED-ul este folosit in mod continu cate 10 ore in fiecare zi); asta este de 20 de ori mai mult decat a celui mai bun bec incandescent (5.000 ore) si de doua ori mai mult decat cea mai buna lampa fluorescenta (tubul fluorescent cu catod rece este cotat la 50.000 ore).
Inima Dioda Emitatorare de Lumina (LED) este un “Cip” de silicon de marimea unui graunte de sare si este facut intr-un amestec de cristale. Cand un mic current electric trece prin acest cip se genereaza lumina.
LED-urile ofera un numar de avantaje tehnice fata de oricare alt timp de iluminat, inclusive:
Similara cu a becurilor incandescente, lampile fluorescente creaza lumina nefocusata si produce iluminare inegala. Pentru a compensa, sistemele care folosesc lampi fluorescente au instalate in componenta reflectoare care sa redistribuie radiatia emisa, ceea ce este ineficient si creaza costuri suplimentare prin cresterea complexitati produsului.
Lampile fluorescente consuma pana la 20 de wati depinzand de modul de folosire (desi tuburile sunt listate la putere mica este important sa se considere si ca producerea balastului foloseste energie). Acest nivel al consumului necesita module solare mari, scumpe, (asociate cu instalari costisitoare) necesare sa genereze energia necesara. In plus pentru stocarea energiei necesare trebuiesc folosite baterii mari si scumpe care sa confere suficienta autonomie sa compenseze contitile sezoniere sau climatic sarace in productie de energie.
Lampiel fluorescente au tendinta sa fie sau pornite sau oprite. Desi nu este imposibil de ajustat dinamica puteri, este un process complicat Asta face ca procesul de ajustare al puterii dificil, imprecise sau inexistent, pentru produsele alimentate cu energie solara acest lucru se face pasiv si variaza in functie de vreme sau de contitile sezoniere.
Rata de viata al produselor fluorescente este de aproximativ un an si produsele care le folosesc au necesita intretinere regulata. Cresc costurile in termini de intretinere, cu de pozitarea si pentru recilalea lor (tuburile fluorescente sunt considerate materiale periculoase).
Producatorii tuburilor fluorescente calculeaza o durata de viata si luminozitate in conditi ideale de operate unde temperature de lucru nu reflecta contitile reale din mediu. Performanta si durata de viata scad dramatic in cazul temperaturilor ambientale extreme.
Un alt pas inapoi cu tuburile fluorescente este faprul ca sunt produse din sticla fragila. Daca textura este impecabila, cu minima forta tuburile se sparge si lampa inceteaza sa mai functioneze. In plus cioburile rezultate sunt ascutite si periculoase.
Agentia Pentru Protectia Mediului din SUA reglementeaza eliminarea lor pentru ca ele contin foarte toxicul mercur si alte materile toxice.
Convenabile dar fragile, complexe si periculoase pentru mediu.
Lampile fluorescente compacte au fost dezvoltate ca o alternativa relative eficienta la becurile cu incandescenta si multe dintre balizajele care folosesc energia solara utilizeaza aceste lampi sa sursa de lumina. Pe scurt lampile fluorescente contin un tub din sticla subtire umplut cu vapori din argon si mercur. La fiecare capat al tubului sunt electrozi din metal care sunt acoperiti cu oxizi alcalini, care elimina electroni cu usurinta. Cand un curent trece prin gazul ionizat dintre electrozi, lampa fluorescent emite radiatie ultravioleta. Interiorul tubului fluorescent este acoperit cu fosfor, silicat de zinc, magneziu wolframat. Aceste materiale fosforescente absorb radiatia ultraviolet si radiaza energia in spectrul vizibil. O lampa fluoarescenta va functiona pana cand stratul de oxizi alcalini de pe electrozi se epuizeaza. Cand porneste lampa fluorescenta are nevoie de un starter si balast care ofera la pornire pana la patru ori voltajul normal de lucru.
Asa cum este ilustrat mai sus, pentru ca sa filtram becurile incandescente din interior, intensitatea depinde de culoare. Pentru albastru filtru de transmisie este aproximativ 0,4%, pentru verde, aproximativ 1%, iar pentru rosu, aproximativ 1,5%. Restul energiei este pierduta in caldura disipata.
Becurile cu incandescenta folosesc o tehnologie veche de 100 de ani care genereaza lumina prin trecerea unei mari cantitati de energie electrica printr-o mica sarma. Acest fir lumineaza alb intens (aproape) si radiaza energie in toate directiile. O consecinta a acestei metode de generare a luminii este ca doar 15% din energie produce lumina vizibila, restul de 85% se disipa sub forma de caldura. In afara curcubeului de culori care creaza lumina alba, tu trebuie sa filtrezi toata lumina cu exceptia culorii pe care vrei sa o emita lampa. (ex., Lentila albastra filtreaza toate culorile mai putin albastru). In final o foarte mica cantitate de energie pe care o emite becul cu incandescenta este vazuta de observator prin filtrul de culoare.
Balizajele Aexio folosesc LED-uri dintr-o gama de luminozitate mare ca sa creeze lumina, in opozitie cu balizajele traditionale care folosesc becuri cu incandescenta sau becuri fluorescente. Mai jos gasiti o mica discutie despre fiecare dintre cele trei tehnologi si avantajele LED-urilor.